یکی از سوالات بسیار مهمی که هر دانشآموز کنکوری که آرزوی رسیدن به رتبه و رشته دلخواه خود را دارد باید از خود بپرسد، این است که در بازههای زمانی مختلف، باید بر چه میزان از مباحث کتاب درسی خود به تسلط رسیده باشد؟
به عبارت دیگر «تعیین پیشروی مناسب» اصلی بسیار مهم است که با توجه به آن میتوان میزان استرس و دلواپسیهای خود را به حداقل برسانیم؛ چرا که درصورت دانستن پیشروی مناسب، وظایف ما در تمامی مسیر مشخص است و فقط کافیست که به آن عمل کنیم!
برنامههای درسی را میتوان در سه دسته طبقهبندی کرد: کوتاهمدت / میانمدت / بلندمدت
اهمیت دانستن این طبقهبندی و تمایز قائل شدن بین انواع برنامه در این است که فعالیتها، اهداف و نگرشی که باید در هر یک از این استراتژیها به کار بست، تا حد زیادی با دیگری متفاوت است و اشراف به آنها، برنامههای ما را اصولیتر و منطقیتر میکند.
برنامه بلند مدت
این نوع برنامه در بازههای زمانی ۳ ماه یکبار یا به عبارت دیگر فصلمحور تعریف میشود و ما به کمک آن به یک تصویر کلی نسبت به اقداماتی که قرار است در بازههای زمانی مختلف انجام دهیم، میرسیم.
از آنجا که تحلیل دقیق تمامی کتابهای درسی و درنظر گرفتن فراز و نشیبهای احتمالی انگیزه، ساعات مطالعه و سایر موارد کاری بس دشوار و نفسگیر محسوب میشود، ما برای تعیین برنامه بلندمدت خود به برنامه آزمونهای آزمایشی پناه میبریم.
چرا که در پشتصحنهی نگارش «برنامه راهبردی» یک آزمون، یک تیم متشکل از چندین دبیر معبتر، چند استراتژیست و چند روانشناس و … در حال فعالیت هستند تا یک برنامهی روتین و نسبتا منطقی برای طیف دانشآموزان تولید کنند.
پینوشت: اهداف و زمانبندیهای گفته شده در جدول بالا به صورت کلی و تقریبی هستند؛ برای آگاهی دقیق از برنامهی بلندمدت خود بهتر است به برنامه راهبردی آزمون موردنظر خود مراجعه کنید.
برنامه میان مدت
در این نوع برنامه تمرکز ما روی پیشرفتهای ماهیانه است که فارغ از پیشروی مباحث که طبق برنامهی بلندمدت و کوتاهمدت تعیین میشود، بررسی میشود. اهداف اصلی در برنامه میانمدت عبارتند از:
«افزایش تدریجی ساعت مطالعه، افزایش درصد پاسخگویی به دروس و تراز کل، تطابق و سازگاری با شرایط موفقیت در کنکور و …»
که رسیدن به این اهداف، جز با یک هدفگذاری دقیق و رعایت اصل تداوم میسر نمیشود؛ پس در برنامه میانمدت تمرکز ما روی «پیشرفت سطح عملکرد» است.
برنامه کوتاه مدت
در برنامه کوتاهمدت، وظیفهی ما تعیین تکلیف تکتک ساعات روز در یک یا دو هفتهی پیش رو است؛ بدین صورت که ابتدا با توجه به برنامهی بلندمدت و تصویر کلی ساخته شده، عقبگرد میکنیم و بررسی میکنیم که در هفتهٔ آتی باید روی چه مباحثی مسلط شویم؟
در گام بعدی به صورت دقیق، مکتوب و منطقی برای هر روز خود برنامهای تدوین میکنیم که در هر ساعت از هر روز خود به صورت دقیق قرار است به چه کارهایی بپردازیم.
توجه کنید که دقت کردن به دورنما و نگران ماههای آینده بودن، یکی از چالشها و مشکلات رایج در بین دانشآموزان کلی است که شایان به ذکر است که با تدوین یک برنامهی اصولی و سعی در تعهد به آن، موفقیت دانشآموزان در کنکور سراسری تضمین میشود و هیچگونه نیازی به توجه و نگرانی درمورد برنامه بلندمدت وجود ندارد.