مقدمه:
در سالهای اخیر، رسانههای اجتماعی به عنوان یک قسمت مهم از فرهنگ مدرن، تاثیر عمیقی بر زندگی جوانان و بزرگسالان داشتهاند. این تغییرات نه تنها در زمینه تغییر جنس ارتباطات اجتماعی، بلکه بر اعتماد به نفس و عزت نفس افراد نیز تاثیر میگذارند. در این مقاله، ما به تجزیه و تحلیل تاثیر رسانههای اجتماعی بر اعتماد به نفس افراد میپردازیم و به کمک مطالعات و پژوهشهای مختلف، این اثرات را توضیح میدهیم.
تاثیر تصاویر فیک و کاذب در رسانههای اجتماعی:
یکی از اصلیترین عوامل اثرات مخرب رسانههای اجتماعی بر رضایت افراد از وضعیت جسمانی و استایل خود، استفاده بیش از حد از ادیتهای مصنوعی و فیلترهای دروغین است. در مطالعهای که در سال ۲۰۲۰ توسط Perloff و همکارانش انجام شد، نشان داده شد که بیش از ۸۰ درصد از تصاویری که در اینستاگرام به اشتراک گذاشته میشوند، برای بهتر نشان داده شدن، ادیت میشوند و واقعی نیستند! (Perloff et al., 2020). این تصاویر فیک و کاذب یک معیار نادرست از زیبایی و تناسب اندام ارائه میدهند که میتواند به ویژه در جوانان، عقاید نادرستی ایجاد کند (که نتیجه آن را امروزه در جامعه مشاهده میکنیم!).
تاثیر مقایسه زندگی خود با تصویر زندگی مجلل دیگران:
مقایسه خود با دیگران یک عامل مهم در تاثیر رسانههای اجتماعی بر اعتماد به نفس ما است. افراد بیشترین زمان خود را در معرض تصاویر ایدهآل اندامها و زندگیهای خوشبخت دیگران میگذرانند و اینکه این مقایسهها احساس ناکامی به وجود آورند، اصلا دور از ذهن نیست؛ چرا که در واقعیت چنین زندگی اصلا امکانپذیر نیست! یک مطالعه انجامشده در دانشگاه هاروارد هم این گزاره را تایید میکنند که مقایسه خود با دیگران در رسانههای اجتماعی، باعث کاهش اعتماد به نفس و افزایش استرس روانی میشود (Tandoc et al., 2015).
میزان متعادل استفاده از موبایل و رسانههای اجتماعی:
لازم است بدانیم که در این مورد، عدد از پیش تعیینشده ای وجود ندارد. اما اگر با خودمان روراست باشیم، اگر شغل اصلی ما در رسانههای اجتماعی نباشد (مشاغلی مثل: ادمینی، مدیریت آنلاینشاپ و …)، زمان گذاشتن بیش از ۲ ساعت در شبکههای اجتماعی بعید است نتیجهی چیزی جز اعتیاد ما به این فضای آنلاین و اینترنت باشد! چرا که اگر هدف ما استفاده مفید از این ابزار باشد، معمولا در زمان بسیار کمتر از آنچه امروزه در فضای مجازی وقت صرف میکنیم، باید به آن بپردازیم.
پس اگر روزانه زمان زیادی را برای فضای مجازی صرف میکنید، شما نیاز به یک تصمیم جسورانه دارید! از همین امروز برای افزایش سلامت روان خود، سعی کنید به صورت پلکانی ساعت استفاده از موبایل و خصوصا شبکههای اجتماعی را کاهش دهید تا از مضرات شدید و درازمدت آن در امان بمایند.
منابع:
- Perloff, R. M., Mielke, P. W., & Wang, X. (2020). Extreme photo editing and the pressure to be picture perfect: The role of self-compassion. Body image, 33, 1-12.
- Tandoc, E. C., Ferrucci, P., & Duffy, M. (2015). Facebook use, envy, and depression among college students: Is facebooking depressing?. Computers in Human Behavior, 43, 139-146.
- Cash, T. F., & Parker, L. (2003). Body image: A handbook of theory, research, and clinical practice. Guilford Press.